public

Het dilemma van de zelfstandige (of: waarom ik een dataverbinder werd)

Toen ik begon als zelfstandige, had ik niet gevoel dat ik überhaupt een keuze had. Een project niet aannemen omdat het te weinig maatschappelijke impact heeft? Dat klinkt wel erg ver gezocht.

één jaar geleden

Meest recente artikel Deze website is in archief modus door Daniel Kapitan public

Het is een keuze die we eens in de zoveel tijd maken: bij welk bedrijf ga je werken? Kies je voor een grote, bekende multinational, of volg je jouw hart en ga je aan de slag bij een kleine, betekenisvolle non-profit start-up? Zo zwart-wit is het natuurlijk niet, maar dit zijn ongeveer de twee uitersten waaruit je kunt kiezen.

Toen ik begon als zelfstandige, had ik niet gevoel dat ik überhaupt een keuze had. Een project niet aannemen omdat het te weinig maatschappelijke impact heeft? Dat klinkt wel erg ver gezocht. Een luxe die veel ZZP-ers, in allerlei vakgebieden vaak niet hebben. De financiële onzekerheid, het gebrek aan ervaring, het zelfstandig werken op zich - allemaal spanningen die vaak ertoe leiden dat je opdrachten aanneemt zoals ze zich aandienen. Keuzevrijheid? Nee, niet echt. Op z'n best lukt het je om eerst voldoende inkomsten te krijgen, om daarmee later aan dingen te werken die ertoe doen. In het slechste geval kom je nooit uit die neerwaartse spiraal.

Ik heb het geluk gehad dat ik de dataverbinders tegen kwam en dat ik vanaf het begin een bijdrage kon leveren aan de oprichting van deze coöperatie. Vanuit een zakelijk perspectief biedt de coöperatie dezelfde voordelen als een bedrijf: het delen van risico's, het delen van een gezamenlijke infrastructuur. Vanuit het perspectief van persoonlijke ontwikkeling gaat het vooral om het hebben van een netwerk van gelijkgestemden die elkaar willen en kunnen helpen met de belangrijke dingen. Ik weet het, het klinkt als een cliché, maar uiteindelijk willen we simpelweg een thuisbasis hebben, onderdeel zijn van iets dat groter is dan jijzelf. Het helpt mij om energie en aandacht te geven aan de belangrijke dingen, maar die vaak vergeten.

Als freelancer werken is niet makkelijk. Misschien moet het dat ook niet zijn. Ik vind het eigenlijk wel goed dat het moeilijk is, dat er continu uitdagingen zijn. Maar het zou fijn zijn als het iets makkelijker zou zijn om het goede te doen. Dat we als zelfstandige werken wil niet zeggen dat we er steeds maar alleen voor hoeven te staan.

Herken jij dit verhaal? Dan zouden we eens een verbinding kunnen maken. Het maakt niet uit of je aan het begin staat van jouw carriere als zelfstandige of al een ervaren veteraan bent. Pythonista, R afficianado of gezworen SQL-er. Jong of oud, autodidact of gepromoveerd.

Als jij een onafhankelijke data professional bent die iets goed wil doen, dan komen wij graag in contact.

Amit heeft het originele artikel in het Engels geschreven (je kunt het hier lezen). Daniel heeft de Nederlandse vertaling gemaakt.

Amit Gal

Gepubliceerd één jaar geleden