public

Laten we in 2021 wèl die dataprojecten doen.

Als kan-wel-jurist heb ik afgelopen jaar steeds meer met data scientists gewerkt. Laten we in 2021 wèl die gave dataprojecten doen.

3 jaar geleden

Meest recente artikel Deze website is in archief modus door Daniel Kapitan public

Als ik vertel in welke vakken ik eindexamen heb gedaan, krijg ik steevast de vraag: maar waarom ben je dan eigenlijk jurist geworden? Ik antwoordde altijd dat mijn beta-kant zorgde voor mijn analytische blik en dat een jurist die goed kan gebruiken. Ondertussen weet ik dat mijn beta-kant maakt dat ik een brug ben tussen twee werelden. Een brug die heel hard nodig is.

Twee jaar geleden was ik functionaris voor gegevensbescherming bij een grote zorginstelling. Vanwege een verwerkersovereenkomst had ik een gesprek met Daniel Kapitan, een data-scientist. We hadden een interessant gesprek over data en privacy, waarbij ik ontdekte dat ik eigenlijk best wel nieuwsgierig was naar wat je allemaal kan doen met data en Daniel ontdekte dat er ook juristen zijn die willen meedenken in mogelijkheden. Gezamenlijk deden we een aanvraag bij het SIDN-fonds. Daar kwamen we niet doorheen, maar het was wel het begin van een vriendschap.

Een half jaar later benaderde Daniel mij in verband met een nieuwe opdracht die hij had binnengehaald. Hij wilde graag mij graag erbij als jurist. We hebben pittige en lange gesprekken gevoerd met soms echt hoofdpijn tot gevolg. Maar we kwamen achter interessante dingen, zoals dat de vraag zoals de data-scientist die het liefste stelt eigenlijk niet positief beantwoord kan worden door een jurist en dat een jurist eigenlijk alleen echt van toegevoegde waarde kan zijn als hij oprecht probeert te snappen wat de data-scientist wil gaan doen. En omdat ik als jurist al voor de start van het project erbij betrokken was, konden er nog aanpassingen gedaan worden, waardoor het allemaal makkelijker werd. We ontdekten dat als deze twee werelden elkaar kunnen vinden er veel mogelijk is.

Bijna een jaar geleden vroeg Daniel mij om mee te denken met de Stichting Corona in Kaart, waar ik weer kon nadenken over het mogelijk maken van data-analyses ten behoeve van in dit geval huisartsen. Ik leerde meer data-scientisten kennen. En ik merkte dat ik gefascineerd raakte door hun werkveld. Zozeer zelfs dat ik even overwoog om me om te scholen. Ik realiseerde me op tijd dat ik als jurist meer kan betekenen voor data-analyses in de zorg, dan als data-scientist met juridische achtergrond. In het laatste geval heb ik ‘slechts’ toegevoegde waarde voor mijn eigen projecten, terwijl in het eerste geval ik ondersteunend kan zijn aan veel meer projecten, namelijk aan alle dataprojecten in de zorg. Dus die omscholing heb ik laten varen.

De laatste tijd komen vragen over dataprojecten in de zorg naar me toe. En op de een of andere manier zie ik snel hoe iets wel mogelijk is en hoe dat juridisch verder uitgewerkt kan worden. Als ik gesprekken voer met (potentiële) klanten over hun projecten, dan geniet ik. Er kan zo veel met data vandaag de dag, negatief maar ook zeker in positieve zin. Helaas is het vaak de jurist of privacy-specialist die zegt dat niet mag. Niet dat ze ongelijk hebben, maar … Soms is het een kwestie van omdenken. Soms gaat het om een andere weg vinden. Soms gaat het om het juridisch her-framen. Soms gaat het vooral om vertrouwen. En soms gaat het alleen om uitleggen.

Als ik als jurist vanaf het begin van het project betrokken ben en mee kan praten over het hoe, kan ik veel meer betekenen voor jullie als data-scientisten en jullie projecten. Ik begrijp jullie en kan met jullie meepraten, zodat we gezamenlijk een manier vinden waarop het ook juridisch mogelijk is en jullie dat ook begrijpen. Ik draag dan ook met trots de titel van ‘kan-wel-jurist in de zorg’.

Wat zouden de data-scientisten over mij zeggen? Josine is geen standaard jurist, maar weet goed waar ze het over heeft. Ze stelt kritische vragen zodat ik na moet denken over het hoe, maar haar doel is wel de mogelijkheden zoeken. Josine begrijpt mij , maar zij begrijpt de anderen ook. Josine is de jurist die je erbij wilt hebben als je aan de slag wilt gaan met data in de zorg, maar ze kan pas echt van toegevoegde waarde zijn als je haar er vanaf het begin bij betrekt. @data-scientisten die mij kennen: klopt dit beeld een beetje?

Omdat ik graag wil laten zien dat ik als jurist van toegevoegde waarde kan zijn waar het gaat om dataprojecten in de zorg, ga ik een maandelijks column schrijven waarin ik mijn inzichten en overdenkingen met jullie zal delen, maar waar ik ook graag in ga op jullie vragen en zorgen. Dus schroom niet om deze met mij te delen.

Mijn wens voor #2021 (en verder)? Laten we met elkaar zorgen dat al die prachtige dataprojecten die jullie bedacht hebben realiseren!

Josine van der Brug

Gepubliceerd 3 jaar geleden