Data in de zorg - Mijn stappenplan
Meer mogelijk maken met data in de zorg is erg leuk om mee bezig zijn en ik blijk er ook nog eens handig in! Laatst vroeg iemand mij of ik niet een stappenplan had hiervoor. Nee, heb ik niet. Ik ben gewoon goed in het uitpluizen. De vraag had wel iets getriggerd. Op een namiddag realiseerde ik me dat ik wel degelijk een stappenplan had. Als een klant mij een datavraagstuk voorlegt, dan is mijn aanpak steeds hetzelfde met uiteraard telkens andere uitkomsten. Natuurlijk vind ik het erg leuk om je helpen om meer mogelijk te maken met zorgdata, maar lang niet altijd zal je daartoe de (financiële) mogelijkheid hebben. Dus heb ik mijn aanpak voor je opgeschreven in 7 stappen.
- De basis is achterstevoren beginnen. Ik begin dus altijd bij het eind. Wat wil mijn klant bereiken en waarom?
- Het is belangrijk je te realiseren dat je niet verder kunt kijken dan wat je nu kan overzien. Soms heb je tussendoelen nodig. Een tussendoel is een doel wat én haalbaar én te overzien is. Om bij je einddoel te komen, kunnen meerdere tussendoelen nodig zijn. Wat mogelijk en nodig is bekijk je per tussendoel.
- Vervolgens is het van belang uit te zoeken wat nodig is om het (tussen)doel te bereiken. En welke wensen je daarbij hebt. Wat ga je doen? En waarom? Welke data heb je nodig? En waarom? Hoe gebruik je de data? En waarom?
- Als je dat in beeld hebt, is het belangrijk om te kijken waar de data vandaan komt en waar je deze (tijdelijk) gaat opslaan. Dit is de fase waarin van het fanatiek tekenen. Want naast de datastromen die je zelf voor ogen hebt, wil je ook in beeld brengen welke andere datastromen er zijn met welk juridisch kader en wat de juridische relaties is (of gaat worden) tussen de verschillende partijen.
- Dan komt het juiste juridische plaatje. De kunst is om te zorgen dat datgene wat feitelijk gaat gebeuren overeenstemt met het juridische wat je erop gaat plakken. Soms is het nodig om te tweaken, om je plan aan te passen zodat het beter aansluit bij een gewenst juridisch plaatje. Openstaan voor aanpassingen is hier essentieel. Stel jezelf ook altijd de ethische vraag of iets dat kan én mag ook goed is om te doen?
- Maak governance-afspraken over de omgang met de data, het bereiken van het tussendoel en de verdere processtappen. Zet de beginselen uit de AVG voorop. Dit is enerzijds je borging van het juridische plaatje, maar anderzijds ook je verhaal naar buiten toe om een gevoel van vertrouwen op te wekken. Maak zichtbaar dat je op een zorgvuldige en bedachtzame manier omgaat met de data.
- Als het tussendoel bereikt is, dan begin je weer van voren af aan met het volgende tussendoel (of je einddoel).
Waarom mijn aanpak volgen?
Omdat je datavraagstukken in de zorg alleen mogelijk kan maken als je ze voorziet van het juiste juridische plaatje. En dat kan alleen als je concreet en specifiek bent, helderheid verkrijgt over datgene wat nodig is en op welke manier dat nodig is, de juiste vragen stelt en out-of-the-box denkt. Het juiste juridische plaatje hangt af van alle feitelijke omstandigheden, en de feitelijke omstandigheden hangen af van het juiste juridische plaatje.